top of page

Iidsed lennukid



Juba selle nädala lõpus saabub trükikojast ülipõnev David Hatcher Childressi megateos "Jumalate tehnoloogia", mis räägib iidsest moodsast tehnoloogiast, mida väidetavalt kasutasid meie üliarenenud esivanemad.


Raamatut on võimalus erihinnaga eeltellida 20€ (tavahind 25€, raamatupoodide hind 29.99€) kirjastuse e-poest: https://algolemusshop.com/collections/frontpage/products/raamat-jumalate-tehnoloogia





Siin teile väike katkend raamatust:


/Colombia valitsuse kullamuuseumis Bogotás võib leida mitmeid väikeseid delta-tiibadega kullast „reaktiivlennukeid“.


Väikesed mudelid arvatakse olevat vähemalt 1000 aastat vanad, kui mitte vanemad. Neid peetakse küll mesilaste, lendkalade või muude loomade mudeliteks, kuid erinevalt kõigist teadaolevatest loomadest on neil vertikaalsed ja horisontaalsed sabauimed.


Kui neid zoomorfseid objekte pildistati V-kujulises formatsioonis üheksa tegeliku artefaktiga, nägid need hämmastaval kombel välja nagu delta-tiibadega reaktiivlennukite eskaader. Sanderson ütleb ajakirjas Investigating the Unexplained, et sarnane objekt oliväljas Chicago loodusmuuseumis. Silt selle juures ütles, et see pidi ilmselt kujutama "lendkala".


Samamoodi nagu Panama buldooser, olid need kuldsed zoomorfsed mudelid tõenäoliselt 800–1000 aastat vanad. Kuld on aga hävimatu ning kõik iidsetest aegadest pärit kuldehted ja mündid on ühel või teisel kujul tänapäevalgi olemas. Paljudel juhtudel on kuld sulatatud ja muudetud kullakangideks või uuteks eheteks. Teised metallid lõpuks korrodeeruvad ja oksüdeeruvad, kuid nagu varem märgitud, võib kullast ehete või nipsasjadega kaubelda sadu, isegituhandeid aastaid.


1898. aastal leiti Sakkara lähedalt Egiptuse hauakambrist üks mudel. Kairos asuvas Egiptuse muuseumis kataloogiti see „linnuna” ja kataloogi objektina nr 6347. Kuid 1969. aastal märkas dr Khalil Messihaehmatusega, et linnul pole mitte ainult sirged tiivad, vaid ka püstine sabauim. Dr Messihale tundus see objekt pigem mudellennukina.


Lendav kala või iidne lennuk?


See on valmistatud puidust, kaalub 39,12 grammi ning on endiselt heas seisukorras. Tiibade siruulatus on 18 cm, lennuki nina pikkus 3,2 cmja üldpikkus 14 cm. Lennuki otsad ja tiivaotsad on aerodünaamilise kujuga. Peale sümboolse silma ja kahe lühikese joone tiibade all pole sellel muidkaunistusi ega ka maandumisjalgu. Eksperdid on mudelit katsetanud ja leidnud,et see on lennukõlblik.

Pärast seda sensatsioonilist avastust tegi Egiptuse kultuuriminister Mohammed Gamal El Din Moukhtar tehnilisele uurimisrühmale ülesandeks võtta teised „linnud” mikroskoobi alla.


23. detsembril 1971 ametisse nimetatud meeskonna koosseis oli järgmine: dr Henry Riad, Egiptuse antiigimuuseumi direktor; dr Abdul Quader Selim, Egiptuse arheoloogiliste uuringute muuseumi asedirektor; dr Hismat Nessiha, antiigiosakonna direktor; ja Kamal Naguib,Egiptuse lennundusühingu president.


12. jaanuaril 1972 avati Egiptuse antiigimuuseumi saalis esimene Vana-Egiptuse mudellennukite näitus. Peaministri esindaja dr Abdul Quader Hatem ja lennundusminister Ahmed Moh esitlesid avalikkusele neljateist Vana-Egiptuse „õhusõiduki” mudelit.


Teine huvipakkuv näitus Kairos Egiptuse muuseumis on suur väljapanek bumerangidest, mis leiti kuningas Tutanhamoni hauakambrist. Kuigi bumerangid ei pruugi olla iidsete õhusõidukite mudelid, näitavad need, et egiptlased olid lennumehaanikast väga huvitatud, kuna vaid vähesed seadmed käituvad pärast viskamist nagu bumerang.


Mitmel Egiptuse reljeefil on kujutatud egiptlasi bumerangidega jahtimas ning kõveraid lendavaid keppe on leitud Floridast, Poolast, Texasest ja muidugi Austraaliast. Muistsed egiptlased või mõni varasem kultuur võisid bumerange üle maailma levitada.


Tomas ütleb raamatus „Meie pole esimesed”: Üks maailma esimesi lennuinsenere oli Daidalos. Ta ehitas oma pojale Ikarosele ja endale tiivad,kuid oma purilennukit juhtides lendas poiss liiga kõrgele ja kukkus merre, mida nimetatakse nüüd Ikaría mereks. Vendadel Wrightidel vedas 4500 aastat hiljem rohkem, sest lennundus tehnoloogia alused olid enne neid juba välja töötatud. On ekslik arvata, et Daidalos kuulub mütoloogiasse. Tema kolleegid – Knossose insenerid – ehitasid veerennid paraboolsete kõveratena, et need vastaksid täpselt loomulikule veevoolule.


Selliseks voolujoonelisuseks sai suuteline olla üksnes pikkadesajandite jooksul arenenud teadus. Ja voolujoonelisus on samuti oluline osaaerodünaamikast, mida võis vallata Daidalos.


Vend Roger Bacon jättis ühte oma teosesse salapärase lause: „Lendavad masinad, nagu need olidvanasti ja [nagu neid] valmistatakse isegi meie päevil.”


Selline 13. sajandil kirjutatud sedastus on tõepoolest mõistatuslik. Esiteks kinnitas Bacon, et õhus lendavad mootorid olid möödunud ajastul reaalsus, ja teiseks, et need olid olemas ka tema ajal. Mõlemad võimalused näivad pisut ebausutavad, kuid ajalugu on tulvil nii legende kui ka kroonikaid kauges minevikus esinenud õhulaevadest./



Loe edasi põnevast raamatust "Jumalate tehnoloogia", mille saad erihinnaga eeltellida 20€ (tavahind 25€, raamatupoodide hind 29.99€) kirjastuse e-poest: https://algolemusshop.com/collections/frontpage/products/raamat-jumalate-tehnoloogia


Tule ka Eluvaim kirjastuse instagrami jälgijaks: https://www.instagram.com/eluvaim.publishing.co

82 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page