top of page

Vanemate peegel

Üha enam märkan oma aastase tütre pealt, kuidas ta võtab kõike üle, mida meie abikaasaga teeme. Kuidas räägime, tegutseme, käitume (kõne-eelses faasis väljenduvad need ilmekalt tema miimikas ja hääletoonis, mistõttu tuleb üha enam oma emotsioone teadlikult jälgida ja analüüsida).



Pildistas Kuido Karula

Teda huvitab ka kõik see, mida sööme, kuidas sööme ja millal sööme. Nii on ta näiteks vabatahtlikult aldis proovima kõikvõimalikku, mida väikesed lapsed üldse sööma ei peaks, näiteks kibedat sibulat, vänget küüslauku, teravat tšillit või vürtiskat karrit. Sest ta nii väga tahab olla oma vanemate moodi... ja meist endist on saanud "need" lapsevanemad, kes söövad šokolaadikommi nurga taga, autos või öösel teleka ees kui laps magab Ja samamoodi on ka temale külge hakanud komme teha nurga taga neid asju, mida ta ei taha, et vanemad näeksid.


Pole kahtlustki, et laps on oma vanemate peegel, kõige ausam, ilusam ja selgem peegel. Kes toob päevavalgele kõik me tolmusemad nurgatagused, head, halvad ja veel põnevamad küljed. Küsimus on ainult selles, et millistest esivanematelt saadud külgedest ta oma elu nurgakivi tulevikus paika seab...


Täna kui rannas tütrega lõbutsesime ja mängisime, siis mõtlesin endamisi, et ta on ikka nii minu moodi. Õhtul kui koju jõudsime tõmbas laps kapi pealt "Hingesõnumite" raamatu maha ja kortsutas lehti peatüki juures VANEMATE PEEGEL. Sestap tundus nii teemakohane ja vahva jagada raamatu lugu ka siia.


/Öeldakse, et laps on oma vanemate peegel ning lapsepõlve mõjutused jäävad saatma meid kogu ülejäänud elu. Terve lapsepõlve käitub laps oma vanemate mõtete ja tegude järgi.


Iseseisvaks saades võtab ta vanematelt kaasa lapsepõlve mõjutustele tugineva vundamendi, millele hakkab looma oma elu. Lapsel on valida, kas ehitada ennast üles oma vanemate nõrkustele või tugevustele.


Seetõttu lähevad ühed sama rada, mis nende vanemad ning teised pöörduvad kardinaalselt teise suunda. Näiteks alkohoolikute perest tulnu võib saada ise alkohoolikuks, aga ta võib ka valida karsklase elu. Harimatust perekonnast pärit inimene võib katkestada oma haridustee, aga vastupidiselt võib ta ka tahtlikult pürgida hariduses kõrgele.


Kõikides inimestes on võrdselt tugevusi ja nõrkusi. Küsimus on ainult valikutes, millele toetutakse. Sinu minevik ei määra sinu tulevikku, sest sina ise saad valikutele tuginedes määrata oma oleviku. Kui sul läheb elus hästi, aga su vanematel on läinud elus halvasti, siis tea, et sa kehastad, elad ja peegeldad seda ilusat ning tugevamat poolt, mis ka sinu vanemates oleks olnud hästi.


Me koosneme alati oma vanematest, aga meie õnnestumised ja ebaõnnestumised on seotud valikutega toetuda oma esivanemate tugevustele või nõrkustele. Sul on alati valida, kas tõstad ennast tugevuse najal püsti või vajud nõrkusi omaks võttes maha lamama./


Ilona Karula "Hingesõnumid" www.algolemusshop.com www.algolemus.com

245 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page