top of page

Oluline loomingulisus!

Sageli mõtlevad paljud lapsevanemad, et nende laps on kõige kapriissem kõvema häälega jonnija ning murravad pead, et mis on läinud valesti. Nii olen ka mina kõikvõimalikud jonni raamatud läbi töötanud, analüüsinud elu tahke ning püüdnud leida vastuseid.


Hiljuti avastasin, et laps sageli mitte ei karju ega jonni tähelepanu puudusest/vajadusest, vaid ta teeb seda igavusest. Niipea kui talle huvitegevusi hakkasime andma proovida vähenesid ka jonnihood.





Meist keegi ei jõua 24/7 oma lapse meelt lahutada.

Viimastel päevadel oleme saatnud ta õue iseseisvalt suusatama ning tagasi tuppa tulles on laps olnud palju rahulikum. Samuti laseme tal teatud olukordades iseseisvalt üksi mängida, sest see arendab lapse loomingulisust ning õpetab enesega pidama sisemisi dialooge. Kui täiskasvanud vajavad omaette mõtisklusi, siis ega lapsed neist erinevad pole. Hiljem ollakse palju altimad olukordi lahti arutama, analüüsima ja mõistlikult lahendama.


Huvitegevused on inimese loomingulisusele asendamatud.

Sageli aktiveerub loomingulisus siis kui tuleb kokku puutuda piiratud ressurssidega. Sel hetkel tekib inimesele valik, kas piiramatult voolata või piiratult tarduda.

Näiteks kord oli meil olukord, mil viibisime kohas, kus polnud mänguasju ja olid ainult piltideta juturaamatud. Seepeale kujutles laps, et need raamatud on tordid ja hakkas kohvikut mängima.

Samad mõtted käivad ka täiskasvanute pihta.

Igavlevatel inimestel on alati aega draamadeks. Tühja eluga inimesed eelistavad oma aega täita teiste eludega, nende tegemiste kritiseerimise ja hindamisega.

Selle peale soovitan ma alati, et üleliigne potentsiaal ja energia tuleb teadlikult millessegi ära suunata. Vastasel juhul kiputakse kasutama seda, nagu väike laps, rumalusteks ning enda või teiste kahjustamiseks. Lapsi tuleb lihtsalt abistada, et nad saaksid seda ära suunata.


Mis kõige olulisem, inimesel, kes lubab loomingul läbi enda voolata, pole kunagi igav!

Illustreerivaks pildiks valisin teile ühe oma “näpud mullas” hobidest. Hiljuti said mulda paprika, tšilli ja baklažaani seemned. Varsti tuleb tomatite, arbuuside ja melonite ettekülvi aeg.



99 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page