top of page

Kohustuslik lugemine käbinäärmest





Järgnev peatükk on raamatust “Iidsed õpetused algajatele”. Hea lühike ning konkreetne ülevaade. Sellest peatükist on sul võimalik õppida vaimse keha ühe tähtsaima energiakeskuse, “kolmanda silma” äratamist, täpsemalt öeldes taasäratamist. Kui see on saavutatud, oled asunud psüühilise arengu ja vaimse kasvu teele.

Väljendiga “kolmas silm” viidatakse kuuendale ehk kolmanda silma tšakrale, mis asub lauba keskel. Kolmanda silma tšakra on tihedalt seotud käbinäärmega. Ajus paiknev käbinääre on jäänud arstiteadusele mõistatuseks. Kuid teadlased on siiski ühel nõul, et käbinääre töötab kui sisemine kell ja et seda mõjutab valgus. Pimeduse saabudes hakkab käbinääre tootma melatoniini-nimelist hormooni, päevavalguses hormooni tootmine lakkab. Paljud teadlased usuvad, et perioodilised tujukõikumised (näiteks talvemasenduse ehk sesoonse depressiooni) võib käbinäärme arvele panna. Viimastel aastatel on arstid ja teadlased näidanud, et valgusteraapia on talvemasendust põdevatele patsientidele tõhusaks abivahendiks.

Käbinääre kuulub sisenõrenäärmete ehk endokriinnäärmete hulka. Kreekakeelne sõna endo tähendab “sees” või “sisemine” ja sõna krinein “eralduma”. Sisenõrenäärmed, mida vahel nimetatakse “viimajuhadeta näärmeteks”, vabastavad hormoone otse vereringesse. Kõik sisenõrenäärmed töötavad üksteisega kooskõlas.

Usutakse, et käbinääre on seotud ka paljunemisega; see töötab konjunktsioonis ajuripatsi ja aju hüpotalamuse piirkonnaga. Käbinääre on eksitav nimetus, tegelikult on tegemist organiga.

Prantsuse filosoof René Descartes pidas käbinääret “hinge asupaigaks”, kohaks, kus vaim ja keha saavad kokku. Iidsetel aegadel olid müstikud ja vaimsel teel käijad sellest keha ning vaimu ühendusest teadlikud. Käbinääme õige arendamine ja kasutamine oli intuitsiooni ja psüühiliste omaduste võtmeks, sest just sinna on talletatud intuitiivsed võimed ja loovus.

Lapseeas funktsioneerib käbinääre korralikult, lastes vabalt kasutada intuitsiooni, loovust ja ülemeelelisi võimeid. Paljud lapsed on võimelised nägema aurasid või inimest ümbritsevat valgust. On lapsi, kes suudavad näha ja suhelda surnud sugulaste, vaimsete teejuhtide ja inglitega. Sealt on pärit paljude laste “kujuteldavad sõbrad”.

Tavaliselt hakkavad umbes kaheteistkümnendal eluaastal paljude laste ülemeelelised võimed kaduma, mitte puberteedi tõttu, vaid seepärast, et meie ühiskond taunib nende kasutamist. Meie haridussüsteem tähtsustab loogilist mõtlemist ja analüüsivõimet. Paljud lapsevanemad, pedagoogid, autoriteetsed isikud ja teised täiskasvanud suhtuvad laste ülemeelelistesse võimetesse eitavalt, arvates, et tegemist on elava kujutlusvõimega, või süüdistades last lugude väljamõtlemises. Näiteks võib tädi või onu arvates olla “kujuteldav sõber” puhas fantaasia vili. Võib-olla saab laps algkoolis õpetajalt noomida, kui ta räägib värvidest, mida näeb inimeste ümber. Niisugune vanameelne suhtumine on põhjustanud paljudele andekatele lastele pöördumatut kahju. Kui käbinäärmesse suunatakse vähem energiat, siis käbinääre atrofeerub ja hakkab lubjastuma. Niisugused suured füüsilised muutused käbinäärmes põhjustavad intuitsiooni ja ülemeeleliste võimete nõrgenemist. Kahekümnendaks eluaastaks on paljud noored täiskasvanud oma võimed täielikult kaotanud.





Õnneks on meie ühiskond muutumas elava kujutlusvõimega laste suhtes tolerantsemaks. Paljud täiskasvanud julgustavad lapsi loovust väljendama ja ülemeelelisi võimeid tundma õppima. Positiivne suhtumine aitab hoida käbinääret aktiveerituna.Aktiveeritud käbinääre avaldab otsest mõju kolmanda silma tšakrale, mis omakorda aktiveerub või “avaneb”, lastes valguselastel vaimselt arenevas maailmas edasi särada. Teadlikkuse või teadvuse tõstmine, millest oli juttu esimeses peatükis, viitab osaliselt kolmanda silma tšakra avanemisele. Need noored inimesed säilitavad täiskasvanuikka jõudes oma võimed, et aidata ärkavat ühiskonda.

Nüüd kogevad ka täiskasvanud käbinäärme aktiveerumist, mis viib lõpuks kolmanda silma tšakra avanemiseni. Kui see fenomen aset leiab, kogeb inimene mitmeid emotsionaalseid ja füüsilisi seisundeid. Mõned tunnevad tugevat tungi või soovi tegutseda mingis omakasupüüdmatus valdkonnas, mis toob maailmale kasu. Kuid kõik tunnevad vajadust rohkem õppida, eriti alternatiivravi ja psüühiliste uuringute kohta. Teiste teenimine ja millegi muutmine maailmas saavad tähtsamaks kui raha teenimine ja rikastumine. Igapäevaelu, kuhu varem kuulusid ilmalikud tegevused, materiaalsete asjade kogumine ja konservatiivsed hoiakud, muutub otsustavalt. Kõrgema teadlikkuseni jõudes märkavad inimesed, et nende elus on midagi puudu. Arvete maksmine, töötamine, teleri vaatamine, üheksast viieni elamine ei tundu enam sama tähtis kui varem. Inimesed hakkavad uskuma, et elus peab olema midagi enamat. Ärganutena otsivad nad elu mõtet. Püüdes leida oma missiooni elus, astuvad nad esimesi samme vaimsel teel.

Paljud vastärganud täiskasvanud tajuvad laubal ja meelekohtades survet, iseäralikke aistinguid või isegi valu, millele võib järgneda kas surve või surin pealael või kogu peas. Kui inimene ei tea, millega on tegu, võib ta panna need aistingud stressi või haiguse arvele. Toimuv näitab, et käbinääre on aktiveeritud ja kolmanda silma tšakra avaneb. Vastärganud täiskasvanu pöördub tagasi oma tõelise mina, intuitiivsuse ja loovuse juurde.

Mõtle hetkeks järgnevale võrdpildile. Füüsiliselt võib käbinääret (mis on kujult männikäbi sarnane) võrrelda viinamarjaga. Päikesevalgus ja vihm aitavad viinamarjal säilida värskena, ent aja jooksul see kuivab ja tõmbub krimpsu. Lihtsamalt öeldes, viinamari muutub rosinaks. Lastel on käbinääre värske ja aktiivne kuni umbes kaheteistkümnenda või neljateistkümnenda eluaastani. Kui inimene saab täiskasvanuks, on tema käbinääre kokku kuivanud nagu rosin ja intuitiivsed võimed kas peaaegu või täiesti kadunud, kuigi käbinääre funktsioneerib füüsilisel tasandil edasi. Kaotatud võimete tagasisaamiseks tuleb käbinääre uuesti aktiveerida. Selle saavutamiseks peab laubapiirkonda energiat saatma, siis saab rosinast viinamari ja käbinääre hakkab funktsioneerima nagu lapsepõlves.

1956. aastal ilmus Inglismaal raamat pealkirjaga “Kolmas silm” (The Third Eye). Raamatu autor T. Lobsang Rampa väitis end olevat esoteeriliste teadmistega Tiibeti laama. Raamatus kirjeldatakse ebatavalist ja ohtlikku operatsiooni, mille mungad raamatu autorile tegid. Rampa sõnade kohaselt kuumutasid mungad tules varrast ja sisestasid selle ettevaatlikult tema käbinäärmesse. See protseduur aktiveeris Rampa käbinäärme ja äratas kõik tema ülemeelelised võimed. Varda sisestamisel tekkinud surve ja vibratsioon vallandasid käbinäärmes reaktsiooni. Kuigi tegemist oli toore ja ohtliku viisiga ärkamisprotsessi käivitamiseks, näitab see, et tiibetlased mõistsid käbinäärme ja kolmanda silma tähtsust.

Õnneks on olemas lihtsamad ja ohutumad meetodid selle olulise organi äratamiseks.

Kolmanda silma meetod

Seda iidset meetodit käbinäärme taasaktiveerimiseks on edasi antud sajandeid. Selle meetodi eesmärk on tekitada peas, eriti käbinäärmes ja seda ümbritsevas piirkonnas, vibratsioon.

Mis on vibratsiooni allikaks? See on inimese hääle abil kuuldavale toodud sõna jõud. Õige hääletoon võib luua energiat või vibratsiooni, mis mõjutab inimese aju. Seda meetodit nimetatakse ka skandeerimiseks.

Kindlal helikõrgusel skandeerimine tekitab käbinäärmes vibratsiooni või heli liikumist. Kui harjutus on õigesti sooritatud, annab see samasuguseid tulemusi nagu munkade poolt Lobsang Rampale tehtud protseduur.

Skandeerimisel kasuta häälikuühendit thõu ja ülemisest C-noodist veidi madalamat tooni. Kui sa ei ole eriti musikaalne, ära muretse täpse häälekõrguse leidmise pärast, sama hästi sobib ka ligilähedane helikõrgus. Soovitud toon on alt. See jääb madala bassi ja kõrge tenori vahele. Teisiti öeldes, õige vibratsiooni saavutamiseks skandeeri thõu mitte liiga kõrgel ega liiga madalal toonil, vaid häälekõrgusega, mis jääb nende kahe vahele.

Alusta harjutust nina kaudu sügavalt sisse hingates ja hoia mõni hetk õhku kopsudes. Seejärel lase õhk aeglaselt suu kaudu välja. Soorita harjutust veel kaks korda. Sel moel tõmbad oma kopsudesse ja kogu kehasse tähtsat eluenergiat ehk universaalset energiat. See aeglustab ka sinu ajulainete tegevust, viies sind beeta tasandilt ehk ärkveloleku seisundist alfa tasandile, muutunud teadvuse seisundisse. Alfa tasandilt alustatakse mediteerimist. Sa oled lõdvestunud ning sul on kergem keskenduda skandeerimisele.

Hinga uuesti nina kaudu sügavalt sisse ja hoia mõni sekund õhku kopsudes. Enne kui lased õhu suu kaudu välja, aseta keele ots hammaste vahele ja avalda hammastega keelele kerget survet. Seejärel lase õhk aeglaselt suu kaudu välja ja skandeeri t-h-h-õ-u-u, kuni oled lõpuni välja hinganud. Sa peaksid tundma, kuidas õhk mööda keelt ja hambaid liigub. Kui harjutus on õigesti sooritatud, tajud survet või mõnd muud aistingut oma lõuas ja põskedes.

Soorita harjutust veel kaks korda ja pea skandeerimiste vahel mõni hetk pausi. Häälikuühendit thõu tuleb skandeerida kolm korda järjest. Umbes kahekümne nelja tunni pärast korda sama harjutust skandeerimiste vahel pausi pidades.

Pärast teistkordset skandeerimist tuleb harjutust korrata taas kahekümne nelja tunni pärast, kolmandat ja viimast korda. See on ühekordne harjutus, mida ei sooritata üha uuesti ja uuesti nagu paljusid teisi harjutusi. Kui soovid sama harjutust korrata, siis oota enne selle sooritamist vähemalt kaks nädalat.

Kolmanda silma harjutus tekitab vibratsiooni või survet lõual ja näol, põhjustades vibratsiooni või energia liikumise käbinäärmesse. Vibreeriv energia paneb käbinäärme võnkuma ja aktiveerib selle. Ära unusta, et thõu tuleb öelda või peaaegu laulda tugeva häälega ülemisest C-noodist veidi madalamal toonil. Ligikaudne häälekõrgus on sobiv.

Mõnele võib näida, et see sajandeid edasi kantud meetod ei anna esialgu mingeid tulemusi. Sellepärast pole vaja muretseda, sest harjutuse mõju võib olla vaevumärgatav. Sa võid tajuda mitmeid füüsilisi ja psüühilisi muutusi lühikese aja jooksul, kuid need võivad ilmneda ka alles mitme nädala pärast.

Füüsilised muutused pärast kolmanda silma meetodi rakendamist

Üks esimesi muutusi, mida võid tajuda, on peavalu või surve lauba keskel, kulmude kohal. Võib tunduda, et see aisting tuleb seestpoolt, tavaliselt umbes tolli kauguselt lauba tagant. See näitab, et käbinääre aktiveerub taas ja hakkab korralikult toimima. Inimesed, kelle käbinääre on täielikult atrofeerunud, võivad kogeda migreenihoogu, mis kestab mitu tundi. Niisugused vaevused võivad ilmneda mõne päeva või nädala jooksul pärast kolmanda silma harjutuse lõpetamist. Enamasti on surve või peavalu tunduvalt nõrgem. Kõrvalnähu tugevus oleneb sellest, kas käbinääre funktsioneerib enne harjutuse sooritamist korralikult, osaliselt või on täielikult atrofeerunud.

Enamasti on käbinääre juba mõningasel määral aktiveeritud ja toimib üsna tõhusalt. Seepärast võid tajuda otsaesisel lihtsalt survet või mõnd muud aistingut, mis võib olla mõne inimese jaoks isegi meeldiv.

Kui sa ei taju mingeid aistinguid, võid umbes kolme nädala pärast uuesti proovida. See osutub väga harva vajalikuks. Füüsilised aistingud võivad olla vahel väga nõrgad või hoopis puududa, kuid inimene hakkab kogema ülemeelelisi võimeid. See näitab, et harjutuse sooritamine õnnestus ja ärkamisprotsess on alanud.

Pärast peavalu või surve ilmnemist võid ühel hommikul ärgates tajuda laubal tukslemist või surinat, see võib tunduda nagu kananahk. Aisting võib olla nii tugev, et sul tekib tahtmine peeglisse vaadata, kuid seal ei ole midagi näha. Sinu laup näeb välja nagu tavaliselt. Sa võid tunda tukslemist või surinat kogu päeva. See on viimane füsioloogiline ilming pärast kolmanda silma harjutuse sooritamist. See näitab, et sinu käbinääre on taas täielikult ärganud, aktiveeritud, ja funktsioneerib nagu kunagi lapseeas. Kui käbinääre aktiveerub ja tasakaalustub, siis tasakaalustub ja harmoneerub ka ülejäänud sisenõrenäärmete süsteem.

Lõpuks need kummalised aistingud kaovad. Sa võid tunda mõnikord peapööritust ja hakata rohkem unistama. Need, kes juba unistavad sageli, ei pruugi seda teadvuse muutust märgata. Unistamine ja peapööritus tähendavad, et sinu ajulained aeglustuvad. Normaalse ärkvelolekuseisundi (beeta-seisundi) asemel hakkad funktsioneerima ja tegutsema alfa-seisundis, täpsemalt öeldes kerges transiseisundis. Selles teadvuse seisundis peaksid olema suurema osa päevast. Kergelt muutunud teadvuse seisundis olles suudab inimene paremini töötada ja stressi taluda, aeg lendab kiiremini.

Lõpuks leiad sa tasakaalu beeta- ja alfa-seisundi vahel ning unistad harvem. Sa hakkad funktsioneerima kerges alfa-seisundis. Kõrvaltvaatajatele paistad sa täiesti ärkvel olevat. Keegi ei märka, et sa elad ja töötad muutunud teadvuse seisundis.

Ühtlasi suudad sa kiiremini õppida ning fakte ja kuupäevi kergemini meelde jätta, sest lõõgastunud seisundis viibides kasutad suuremat osa oma aju potentsiaalist.

Psüühilised muutused pärast kolmanda silma meetodi rakendamist

Kui käbinääre on aktiveeritud, hakkab ka kolmanda silma tšakra ehk energiakeskus aktiveeruma ja “avanema”.

Psüühilisel tasandil toimuvad järgmised muutused:

• intuitiivsete võimete kasv;

• loovuse tõus;

• selgeltnägemisvõime ilmnemine;

• empaatiliste võimete kasv;

• inimese aura nägemise ja tajumise võime ilmnemine;

• selgeltkuulmise võime ilmnemine.

Need anded ja võimed hakkavad ilmnema, kui sinu kolmas silm avaneb. Kolmanda silma harjutus on mõjuv ja tõhus vahend ülemeeleliste võimete arendamiseks. Selle asemel et püüda aastaid oma tõelisi võimeid välja arendada, tõstad suurema vaevata oma teadlikkust ja hakkad oma andeid kasutama. See juhtub lühikese aja jooksul, tavaliselt kuue nädala kuni aasta pärast.

Kolmanda silma meetod on ülemeeleliste võimete arendamise ja vaimse valgustumise võtmeks. Käbinäärme ja kolmanda silma tšakra äratamisega asud eluteele, mis kulgeb õiges suunas.

4,254 views0 comments

Recent Posts

See All

Psühholoogi soovitus!

Olen alati olnud seda meelt, et kõigepealt tuleb oma probleemid püüda välja selgitada meditsiiniliselt ja psühholoogiliselt, paralleelselt ka spirituaalselt ning alles seejärel otsida põhjuseid müstik

bottom of page