top of page

Vaimse teekonna Stand-Up

Eile sattusin ühe meelelahutuse saate peale, kus külalisteks olid kaks kaunist daami, kes reklaamisid oma stand-up komöödiat Eestimaa nõidadest ja selgeltnägijatest. Jagatud naljalood ja juhtumised kõlasid ühtpidi košmaarselt ja teistpidi mitte nii uskumatult, sest tõesti on Eestimaal pea iga teine diplomiga tervendaja või trummi põristaja. Ma usun, et kindlasti saab nende naiste huumori etendus olema äge ja meeleolukas.


Samal ajal tasub ka enese üle naerda, sest täpselt samasuguseks stand-up komöödia materjaliks on selgeltnägijate ja nõidade kuldkliendid ise. Kui inimene otsib abi ikka ja ainult väljastpoolt, lootuses, et keegi teine või kolmas ta korda teeb, mured lahendab, paremale elujärjele aitab, siis on see sama hea kui alustada maja ehitamist katusest, mitte vundamendist. Ja nii elatakse aastaid vaese mehe villas ehk õhulossis. Seega need surra-murra nõiad ja spiritual-shopperid väärivad üksteist täiega.


Enesearenguga tegelemisest saadakse vääriti aru. Ekslikult levib arvamus, et kui osaled igal koolitusel, käid iga tervendaja-selgeltnägijate juures, istud eneseabi raamatute otsas või sõidad Indiasse kirgastuma, siis oled enesega jube tubli tegeleja. Ometigi möödub aasta või paar, aga eluga seistakse silmitsi ikka samas surnud punktis.


Kes on tegelikult tubli enesega tegeleja?


Tublidusest annavad märku sinu elumuutused. Kui viie aasta lõikes pole sinu elus midagi muutunud, siis järelikult oled kõik see aeg olnud tühja tuule tallaja. Tean, mida räägin. Olen ise läbi käinud selle pika lihtsameelse “abivajaja” tee. Ja oh kui palju on neid “lahkeid” käsi pikalt ees aitamas, andmata vastu ühtegi nõuannet, kuidas iseennast aidata.


Ja muide, see kõige tarbimine on nagu kõige söömine. Nagu tõstaks taldrikule läbisegi magusat kreemitorti, sibulat ja kala, lootes sellest erakordselt parimat maitseelamust saada.


Olen alati rõhutanud, et teadmised, mille sisu ei mõisteta on kahjulikud või suisa ohtlikud. Siit ka soovitus. Enne kui midagi usud või millegagi tegelema asud tasub selle sisu enese jaoks lahti mõtestada, mitte valimatult kahmata kõike ja korraga.

Minu käest küsitakse ka sageli, et keda pean edasijõudnuks ja keda alustajaks. Selle peale vastan lihtsalt: “See, kes ainult tarbib on algaja. See, kes ise loob on juba edasijõudnu!”


Oma elu tuleb ise luua, mitte seda ainult tarbida. Samamoodi on kõigi nende vaimsete praktikatega. Tasub enese jaoks välja filtreerida see miski, mida kasutada elu loomise juures abivahendina, mitte lihtsalt piirduda tarbimisega ja oodata järgmist ägedat kogemust.

Sinu jaoks saab õige vaimne praktika olla ainult see, millega ennast argielus edasi aidata.


Ja ärge te imestage kui väidan, et teinekord võib lukksepp Mart palju vaimsemaks inimeseks osutuda kui suri-muri nimega Indiast naasnud Pille. Inimese vaimsust saab mõõta selle järgi kui hästi ta oma argieluga hakkama saab ja kui palju ta oma tegemisi armastab ehk kui elus ta igapäevaselt on. Kui lukksepp Mart kapoti all ikka täiega elu naudib ja sellest vaimustub, siis on ta väga vaimne ja terve inimene, olenemata, kas tal ka esoteerilisi huvisid on.


Lõpetuseks jagan teemakohast soovitust “Hingesõnumite” raamatust:


/Kui sa tahad, et sinust saaks uus inimene, sa soovid alustada uuelt puhtalt lehelt, siis ei aita sind uus töö, uued riided, uus elukaaslane, uus kodu, uus soeng, uued sõbrad, uued hobid, uued vaimsed praktikad ega uued harjumused.

Uus inimene saab sinust alles siis, kui muudad oma suhtumist. Suhtumise muutmise kaudu võib sinust saada uus inimene iga päev, kasvõi igal täistunnil.


Uus suhtumine toob uue hingamise, uus hingamine vanast vabanemise.

Iga kord, kui tabad end vanamoodi suhtumas, siis tuleta endale meelde, et kui sa tahad olla uus, siis „täna valin suhtumise, mis on uus, mis üllatab teisi ja mind ennastki“./


231 views0 comments

Recent Posts

See All

Stuudio staff müügiks!

Tere kõigile. Võtsin natuke aega, et läbi käia asjad, mis meil Stuudios on ja müügiks lähevad. NB! Kätte saab asjad alates 15. - 30. juuni, sest me soovime veel kohapeal ju kohtuda. Madratsid ja pleed

bottom of page