top of page

Unenägude tõlgendamisest

Hiljuti Nipiraamatule esikaane intervjuud andes rääkisime pikemalt unenägude tõlgendamisest, aga see ei mahtunud ajakirja ära. Kuna palju küsitakse unenägude kohta ning unenägusid on võimalik tõlgendada erinevat moodi, siis jätan siia väikese artikli tavapäraste unenägude tõlgendamiseks (selles artiklis ma ei räägi unenäo manipulatsioonidest, vaid pean silmas alateadvuse montaaži ning hingede vahelisest peegeldust/suhtlust).



Pildistas Vivian Ainsalu


Unenägudest

“Inimesed suhtlevad hinge tasandil sageli unenägudes läbi metafooride, milles nad saadavad kohale vaid tugeva tunde, mis on tähtis sõnum mõne hetkeolukorra kontekstis või vastus põletavale küsimusele. Metafoorsetes unenägudes kulmineerub unenäo süžee sageli abstraktseks või seosetuks, ent kui sellega kaasneb tugev tunne, mis on meeldejääv, siis tasub kogetu püüda lahti tõlgendada sõnumina.


Soovitan unenägusid tõlgendada ainult sisetunde põhiselt ja alles siis kui nendega on kaasnenud väga tugev tunne ja mälestus. Unenäod peegeldavad alati teie elus ja sisemaailmas hetkel toimuvat.

Näiteks ühes minu unenäos oli suur naabruskond, majad järjestikku reas ning elanikud koduõuel või välisuksel ringi uudistamas. Järsku ilmus mu ette väike tütar, kes kõndis valges kleidikeses kiirel sammul minu ees. Ta näitas mulle demonstratiivselt, millisest majast mul tuleb pea püsti edasi kõndida, sellele tähelepanu pööramata ning millise maja juures tuleks mul peatuda ning elanikele lehvitada.

See unenägu ei tähendanud uusi naabreid ega ettekuulutust uuest kodust, vaid seda, milliste inimeste ja nendega seotud teemade peale ei tohiks ma rohkem oma aega ja tähelepanu pöörata ning vastupidi, kellega oleks praegusel hetkel kõige rohkem vajalik suhelda.”


  • Näiteks puutute kokku veega. Te ujute veekogus või kraanist voolab vesi. Jälgige, kas vesi on sogane või kristallselgelt läbipaistev. Kas vesi on peegelsile või lainetav. Kas vesi on hele või tume. Kas tunnete end vees hästi või halvasti, kindlalt või ebakindlalt. Kas kallas paistab silmapiiril jne. Vastavalt märkidele seletage enese jaoks aktuaalne probleem lahti. Sogane tähendab sogast, selge selget, kallas silmapiiril peagi saabuvat lahendust jne.


  • Teid hammustab mõni loom – rott, kass vm – või ründab tiiger. Pöörake tähelepanu sellele, kas te kardate või ei karda, kas teil on valus või valutu, kas võideldes võidate või kaotate. Hammustamine/ründamine tähendab varitsevat ohtu mõne inimese või olukorra poolt. See, kuidas unenäos rünnakuga hakkama saite, näitab ära, kuidas te tavaelus probleemiga toime tulete.


  • Sageli nähakse unenäos ennast mõnes hoones. Enda kodu tähendab sisemaailma, võõras kodu/hoone meid ümbritsevat maailma. Näiteks kui viibite unenäos sõbranna kodus, siis viibite tema sisemaailmas. Jälgige, milline on elamu. Kas segamini või korras, kas ilus või kole, kas räämas või remonditud jne. Pange tähele, milliste sündmuste keskel te selles hoones viibite. Vastavalt sellele saate tõlgendada enda sisemaailma probleeme või seotust mõne teise inimese probleemidega. Näiteks kui aitasite sõbranna kodus remonti teha või koristada, siis tähendab see, et ta vajab teie abi oma sisemaailma korrastamisel ehk emotsionaalset toetust mõne probleemi lahendamisel.


  • Jalad tähendavad elus edasi liikumist. Millisel pinnal te kõnnite? Kas siledal või mudasel, kas üle kivide ja kändude või pehmel murul. Mida te jalas kannate või olete paljasjalgne? Paljajalu kõndimine ei tähenda vaesust, nagu kirjeldab enamik unenäoseletajaid. Paljad jalad võivad tähendada ka maandust ning ühendust Maaga. Teie asi on tähele panna, kuidas end paljajalu unenäos tunnete. Kui jalad on katki ja valutavad, siis elus edasi liikumiseks olete liigseid ponnistusi teinud ja ennast lõhkunud. Kui jooksete, aga jalad edasi ei liigu, siis püüate meeleheitlikult probleemi eest põgeneda ja edasi pürgida, selle asemel, et keerata end ümber ja vaadata tõele otsa. Sama kehtib ka olukorra puhul, kui keegi teid unes taga ajab.

  • Te näete unes mõnda pereliiget, sõbrannat või töökaaslast. Jälgige, milliste sündmuste keskel viibite ja mida teine inimene tunneb ning mida teie tunnete. Vastavalt sellele tõlgendage aktuaalset olukorda. Näiteks on keegi haige. See tähistab selle inimese nõrkust ja kurbust, andes märku, et võibolla peaksite seda inimest kuidagi moraalselt toetama. Või asute näiteks telklaagris. Teie magate pehmel madratsil, sõbranna kõva madratsi peal. See näitab, et teil on olukord hea, sõbrannal mitte nii hea. Kui näete seika mõne kolleegi või ülemusega, siis tunnetage, kas olete olukorrast üle või muserdab see teid. Vastavalt sellele saate hinnata enese positsiooni.

  • Sageli nähakse end koolis või eksamil. See kõneleb hirmust ebaõnnestumise ees, normidele vastamisest, käskudele-keeldudele allumisest. Selline unenägu tähendab heakskiidu otsimist, tunnustamise vajadust, hirmu eksimise ees, võistlusmomenti mõne inimese või olukorra suhtes.

  • Sõidate autoga ja ei suuda pidurdada ega auto juhtimist kontrollida. Samamoodi puuduvad teil elus või mõnes konkreetses olukorras pidurid ning teil on oht kihutada vastu seina ja ennast ära lõhkuda. Pidurite puudumine tähendab kärsitust, tähelepanematust, rööprähklemist, suunataju kaotamist, kompassitult ringi ekslemist, tasakaalu puudumist jne.


  • Kõrgelt kukkumine on unenägudes sagedane motiiv. Kukutakse kaljult, lift kukub ega peatu, katuselt kukutakse alla jne. Igasugune kukkumine kuulutab ette vabalangust või tagasilangust. Kui kardate kukkumist ja teid valdab hirm, siis mõjub ebaõnnestumine või soovide mittetäitumine laastavalt. Kui te püsite vabalanguses ja lubate endal rahuliku südamega kukkuda, siis võite olla kindel, et tulete igast langusest puhta nahaga ja kergelt välja.

  • Unes lendamine tähistab vabadust, elus lendamist. Olete jätnud piisavalt raskusi maha, et tõusta kõrgemale.

  • Kui teie kodus käivad unes vargad, kõneleb see ohust elus millestki ilma jääda. Jälgige, kuidas te asjade kaotusesse või varastesse unes suhtute, selline on ka teie läbielamine ilmajäämise ohu korral.


  • Partner petab teid või jätab maha, võibolla jätate ise kedagi maha – kõik see kõneleb pereelu sisekliimast, usaldusest, toetusest, hirmudest jne. Teid on ees ootamas kas mõni riid või olete riidu hoopis lahendamas.


Ilona Karula

1,038 views0 comments

Recent Posts

See All

Hingede sõprusest unenägudes

Praegu on saabunud aeg, mil hinged omavahel intensiivselt unenägude tasandil suhtlevad. Sealjuures ei pea inimesed omavahel suured sõbrad ega tuttavadki olema, vaid hinged suhtlevad, ilma et nad siins

bottom of page