top of page

Su enda punastest lippudest!


Ühel koolitusel jäi minu sisse kriipima küsimus, mil uuriti, et kas on võimalik oma alateadvusest ära kustutada või tühistada probleemide algpõhjuseid. Kõik on võimalik, kuid oluline on mõista, et kui inimene vabatahtlikult soovib välja uurida oma hädade juuri, alles siis saab temas valmida vaimne küpsus, mis avab ukse rahuldust pakkuvama eluni. Seda nimetatakse varjutööks (shadow work), mil enda kitsaskohtadele tuleb ausalt ja ilustamata otsa vaadata ning püüda neid mõista. 





Vari tekib inimese peale siis kui ta soovib endas sisaldavaid vigu vältida, varjata ja ignoreerida. Mida suurem vari, seda väiksem valgus särada ja oma hingega joonduda.

Meile kõigile meeldib mõelda kui fantastilised ja toredad me oleme, mida me kindlasti ka oleme, kuid meil kõigil on oma varjupool, mida ignoreerides lõigatakse end kvaliteetsest elupoolest ära. Enda toorete kohtade tunnistamine võib olla väljakutse, kuid mida suuremas vales inimene elab, seda suuremad valed tema ümber paljunema hakkavad.


Oleme harjunud õppima märkama teiste inimeste puhul punaseid lippe, aga sama hästi oleme hoopis ka ise punaste lippudega kaunistatud.


Ma võin öelda, et tegelen oma varjupoolega iga päev. Ma analüüsin iga ebamugavust ja errorit, mis minu reaalsuses end ilmutab, sest tasakaalutus näitab, kuidas keha on oma hinge teljelt väljas. Mulle meeldib hea ja kvaliteetne elu, mistõttu olen väga motiveeritud oma hingega joonduma.

 

Järgnevalt toon välja kümme punast lippu, millega tegeledes võiksid need värvuda roheliseks.


  • Punane lipp enda kohta on see kui sinu ümber on ainult valetajad, teesklejad ja petised. Järelikult sa kehastad kedagi, kes sa tegelikult pole ja sind ümbritsevad inimesed peegeldavad sulle seda tagasi.

 

  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa satud alati valedesse suhetesse või kui sa leiad pidevalt vabandusi teiste inimeste halvale käitumisele, mis torkavad juba kaugelt silma. See võib tähendada, et sa sisened suhetesse väärate motiividega, mis hiljem maksavad sulle kätte. 


  • Punane lipp enda kohta on see kui sa kadestad teisi edukaid ja andekaid inimesi, selle asemel, et nende pealt õppida ja saada inspireeritud. Selline suhtumine võib olla põhjuseks, miks sina oma eluga kuhugi kaugemale edasi pole jõudnud. Limiteerides teisi oma peas limiteerid sa ainult iseenda teekonda.


  • Punane lipp enda kohta on see kui sa tahad võimalikult palju saada võimalikult vähe endast välja andes. See võib tähendada, et sa oled omakasu peal väljas, mil kaldud välja andma seda, milles oled ebakompetentne, ebaaus või ebaeetiline. Ãœhel hetkel saabub meie kõigi ellu tasakaal ja kõik ebaausalt saavutatu võetakse kümnekordselt tagasi. 

 

  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa pettud sageli elus ja väldid asjade selgeks rääkimist, sest sa kardad konflikte. Ãœhel hetkel, kui rahulolematus su sisse enam ära ei mahu, siis avastad näiteks oma pikas paarisuhtes või abielus, et oled ennast täielikult kaotanud ning sinu vajadused ja hingesoovid on asetatud tagaplaanile. Pole mõtet teha lõputult head nägu halva asja juures ainult seetõttu, et teistel oleks mugav ja sa kardad kedagi pahandada või saada ise kurjustamise osaliseks.

 

  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa oled suur teiste inimeste arvustaja, kritiseerija ning kõige targem inimene maailmas. Kui sa madaldad teisi, hoiavad toredad inimesed sinust eemale. Teiste madaldamine on iseloomult madal käitumine, mis tõmbab ligi mitte-toredaid inimesi, kes on sellega rahul, kui sa oled vabatahtlikult koos nendega madal. Meie kõigi eludes figureerivad just need inimesed, kellega oleme sama pulga peal. 

 

  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa annad teistele automaatselt loa ennast ära kasutada ja endaga manipuleerida, sest sa tahad olla kangesti hea-hea inimene, kellel puuduvad piirid. Fakt on see, et inimesed, kes kõike lubavad, pole mitte enesekindlad ega head, vaid neis on ebakindlus oma piirangutega teisi pahandada. Kui su seltsis hakatakse ennast liialt mugavalt tundma, siis hakatakse sind peatselt ka familiaarselt ja lugupidamatult kohtlema. Sind saab selliselt kohelda nagu sa annad loa ennast kohelda. 


  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa jagad ennast üle. Inimene võib olla üksik, aga üksinduse põdemine on juba omaette teema. Ãœksinduse põdemisest võib anda märku mitte ainult endasse sulgumine, vaid seda võib näidata ka enese ülejagamine. Ennast jagatakse üle uute inimestega kohtudes, rääkides neile ette terve oma eluloo. Ennast jagatakse üle vanade tuttavatega, jagades neile liiga detailselt enda isiklikke teemasid. Ennast jagatakse üle, kui võõral peol võetakse sisse peremehe või -naise roll. Ennast jagatakse üle, kui juhututtavaid hakatakse kohe pidama oma parimateks sõpradeks. Ennast jagatakse üle, kui suvaliste inimeste osas väljendatakse ülepakkuvat hoolitsust ja muret. Ennast jagatakse üle, kui tööl soovitakse olla kõige tublim ja usinam töötaja, kes teeb kõik tööd kõigi eest ära. Ennast jagatakse üle, kui teiste jaoks jätkub sul energiat üleliia palju, aga õhtul koju minnes oled nii tühi, et ei jaksa ega taha diivanilt tõustagi.


  • Punane lipp enda kohta on see, kui sa arvad, et sul ühtegi punast lippu pole ning oled täiuslik ja veatu, kes kunagi ei eksi ja kelle hädades on kõik teised süüdi: merkuuri retrograad on süüdi, tulnukad on süüdi, ämm on süüdi, lapsepõlv on süüdi, saatus on süüdi jne. Tõde on see, et meil on alati valida mitme erineva vaatenurga vahel ning konfliktide tekkeks on vaja alati mitut osapoolt. Me kõik käitume vastavalt oma hetke teadlikkusele, kuid teadlikkuse kasvades on meil võimalus tulevikus vältida neid teemasid ja probleeme, mis meid varasema ebateadlikkuse juures kahjustasid või pahandustesse saatsid.  


Meil kõigil on omajagu punaseid lippe. Võta paberileht ja kirjuta sinna oma punased lipud üles, et hakata neid rohelisteks üle võõpama.


Ilona Karula

Eluvaim kirjastuse instagram: https://www.instagram.com/eluvaim



534 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page